De snelste route naar jouw rijbewijs!

Theorie-examen auto

Ben je klaar om je rijbewijs te halen? Dan is het belangrijk om te weten dat je eerst je theorie-examen auto moet halen, voordat je begint aan je praktijkexamen. Vanaf 16 jaar mag je bij het CBR je theorie-examen afleggen. Wil je meer weten over het examen? Neem gerust contact met ons op via de onderstaande buttons.

Voorbereiding op je theorie-examen auto

Om je theorie-examen voor de auto af te leggen, moet je een geldig identiteitsbewijs bij je hebben. Zonder je identiteitsbewijs mag je het examen niet maken. Zorg er daarnaast voor dat je een reserveringsnummer bij de hand hebt. Je kunt dit nummer vinden in de bevestigingsbrief of -mail die je van het CBR ontvangen hebt. Tijdens het theorie-examen mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen, de rest van je spullen berg je van tevoren op in een kluisje.

Hoe ziet het theorie-examen eruit?

Het theorie-examen voor de auto duurt 30 minuten en bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is gevaarherkenning. Je krijgt 8 seconden per vraag om te laten zien dat je gevaren herkent en dat je weet wat je in deze situaties moet doen.

Het tweede onderdeel bestaat uit kennisvragen, waarbij je de verkeersregels moet herkennen en benoemen. Voor dit onderdeel heb je 8 minuten de tijd.

Het derde onderdeel is verkeersinzicht. Bij deze vragen laat je zien dat je alle regels kunt toepassen en de juiste beslissingen kunt nemen. Bij dit onderdeel krijg je 16 minuten om alle vragen te beantwoorden.

Examen met extra tijd of individueel begeleid examen

Heb je gekozen voor een theorie-examen auto met extra tijd of doe je een individueel begeleid examen? Dan krijg je in totaal 45 minuten de tijd voor je theorie-examen auto. Je krijgt 5 minuten meer tijd voor het beantwoorden van de kennisvragen en 10 minuten meer tijd voor het beantwoorden van vragen over verkeersinzicht.


Hoe word ik beoordeeld tijdens het theorie-examen auto?

Voor elk onderdeel moet je een minimaal aantal vragen goed hebben om te slagen. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen en hiervan moet je minimaal 13 vragen goed beantwoorden. Voor het onderdeel kennis moet je van je 12 vragen minimaal 10 vragen goed hebben. Het onderdeel verkeersinzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je minimaal 25 vragen goed beantwoorden.

Hoe verloopt het theorie-examen auto?

Wees een kwartier van tevoren op het examencentrum. Meld je aan bij de aanmeldzuil door je reserveringsnummer in te toetsen. Je reserveringsnummer vind je in de brief of e-mail die je van het CBR hebt ontvangen. Wacht vervolgens tot je aan de beurt bent. Je vindt de informatie over jouw reserveringsnummer op de schermen in de wachtkamer. Stop ondertussen al je spullen in de kluisjes.

Als er op het bord staat dat je het examen mag beginnen, ga je naar de balie ‘start examen’. Hier controleert een CBR-medewerker je identiteitsbewijs en krijg je een tafelnummer. In de examenzaal ga je zitten aan de tafel met jouw tafelnummer. Laat je identiteitsbewijs op de tafel liggen. Je mag nu beginnen met je examen. Na het maken van je examen krijg je gelijk je uitslag te zien.

Als je het examen gehaald hebt, is je uitslag 1,5 jaar geldig. Heb je het helaas niet gehaald? Dan ontvang je een e-mail van het CBR waarin aangegeven staat op welk onderdeel je het slechtst scoorde. Dit kun je gebruiken voor de volgende keer dat je het examen aflegt.

De kosten van een theorie-examen auto

Bij het CBR heb je de mogelijkheid om verschillende soorten theorie-examens af te leggen. Voor een standaard theorie-examen auto betaal je € 41,-. Als je meer tijd wilt, een individueel begeleid theorie-examen wilt afleggen of je theorie-examen in het Engels wilt doen, dan geldt er vaak een extra toeslag.

Neem contact op met Rijschool Tiel

Heb je nog vragen over het theorie-examen auto of ben je benieuwd naar de rijlessen die we aanbieden? Neem contact met ons op via onderstaande buttons. Onze rijinstructeurs beantwoorden graag je vragen. Theorie gehaald? Kom ook alles te weten over het praktijkexamen auto.

    * verplicht